Logo
Print this page
Duiven herdacht de bevrijding van 75 jaar geleden op 9 april j.l. door te vlaggen.

Duiven herdacht de bevrijding van 75 jaar geleden op 9 april j.l. door te vlaggen.

Duiven herdacht de bevrijding van 75 jaar geleden op 9 april j.l. door te vlaggen. 

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven riep de inwoners van de gemeente op om op donderdag 9 april j.l. de vlag uit te hangen om de bevrijding van 75 jaar geleden te herdenken. Door de coronacrisis gingen de activiteiten om de bevrijding van 75 jaar geleden te vieren niet door. Veel inwoners van de Achterhoek hingen de vlag al uit op de dag dat hun gemeente 75 jaar geleden bevrijd werd. In de gemeente Duiven vonden we het waardevol om bij dit initiatief aan te haken en ook aan onze inwoners te vragen om hetzelfde te doen. Een mooi moment om toch aandacht te besteden aan de bevrijding, samen zoeken naar verbinding en te voelen dat we bij elkaar horen, juist in deze onzekere tijd.  

“Door de maatregelen door het het coronavirus konden we niet echt samenkomen in onze dorpen. Toch is het o zo belangrijk dat we allemaal vrijheid vieren”, aldus burgemeester Huub Hieltjes. “Vrijheid is zo wezenlijk. Het is een voorwaarde om te zijn wie we zijn.
De dag van de bevrijding van Duiven, Groessen en Loo 75 jaar geleden, is een goed moment om in verbondenheid met elkaar te delen. Met elkaar kunnen we dankbaar zijn voor al die mensen die er voor gezorgd hebben dat onze dorpen 75 jaar geleden zijn bevrijd”. 

Op 9 april 1945 heeft het Commissariaat Militair Gezag Provincie Gelderland besloten om de heer M.A. Smit per direct te schorsen in zijn functie van burgemeester van Duiven. Hij werd geschorst omdat: “op grond van zijn houding tijdens de vijandige bezetting niet de getrouwe medewerking aan het herstel van het vaderland kan worden verwacht”.
Op donderdag 9 april 1945 is de gemeente Duiven officieel bevrijd. We vragen u daarom als inwoner om a.s. donderdag van zonsopgang tot zonsondergang de vlag uit te hangen.

 

Template Design © GavickPro & Historische Kring Duiven-Groessen-Loo. All rights reserved.